شربت فواکه ضد سودا و صفرا و اگزما و خارشهای جلدی
عرقیات:
گلگاوزبان، نیلوفر، گشنیز، کاسنی، شیرینبیان، بادرنجبویه، شاهتره از هرکدام یک شیشه.
آبمیوهها:
سیب، انار، کیوی پوستکنده، لیموشیرین، گریپفوروت، شفتالو، آلوزرد از هر کدام 250 گرم.
طرز تهیه:
آبمیوهها و عرقیات را 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشانید، سپس مقداری عسل و یا شکر و یا قند به اندازهای که شیرین شود وارد کرده و 10 دقیقه دیگر بجوشانید.
نصف قاشق چایخوری زعفران سائیده اضافه و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری کنید. روزانه بین 1 تا 3 استکان میل کنید.
شربت فواکه سنگشکن و عفونت کلیه
خون را تصفیه کرده و برای مبتلایان به مقدمه استسقاء مفید بوده و تقطیر البول را نافع و تورم پروستات را رفع میکند. ضد واریکوسل نیز میباشد.
ص: 39
عرقیات:
خارشتر، خارخاسک، آویشن، گزنه، شوید، تاجریزی، مرزه از هرکدام یک شیشه.
آبمیوهها:
انگور، پرتقال، نارنگی، غوره، هویج یا زردک، آب تخم و لرد داخل خیار سالادی، ترب سیاه از هرکدام 250 گرم.
طرز تهیه:
آبمیوهها و عرقیات را 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشانید، سپس مقداری عسل و یا شکر و یا قند به اندازهای که شیرین شود وارد کرده و 10 دقیقه دیگر بجوشانید.
نصف قاشق چایخوری زعفران سائیده اضافه و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری کنید. روزانه بین 1 تا 3 استکان میل کنید.
شربت سکنجبین شکری (اقتباس از کتاب قانون)
شکر تصفیهنشده را در دیگ بریز و سرکه بسیار تند و پرمایه بر آن بریز. مقدار سرکه آنقدر باشد که سرکه روی آن را بگیرد. مگر آنکه بخواهیم زیاد ترش نباشد که در این صورت سرکه را هرچند که بخواهیم کمتر میریزیم. روی شعله ملایم بجوشانید تا شکر کاملا حل شود. کف بالا آمده را مرتب با کاسه مسی برچیده و دور میریزیم.
ولی نباید شکر و سرکه را هم بزنیم. پس از تمام شدن کف مقداری آب جوشیده سرد شده بر آن اضافه میکنیم و آنقدر روی شعله میجوشانیم تا قوام گیرد و غلیظ شود.
هنگام مصرف یک لیوان آب را با مقداری از این سکنجبین شیرین کرده میل کنید.
در دستورات پاکسازی 15 روزه که در کتب پیک شفا آوردهایم هر روز صبح ناشتا
ص: 40
تناول کرده و بعد از ظهر با مسهل عام و رژیم غذایی ادامه میدهیم تا اخلاط اضافی بدن پاکسازی شود.
شربت سیب
مقوی معده و قلب ضعیف و آرامکننده تپش قلب است و اشتها را تقویت میکند.
آب سیب تازه 500 گرم را روی شعله ملایم آنقدر بجوشانید تا نیمی از آن بخار شود.
از پارچه صافی ریز بگذرانید و 12 ساعت در حرارت معمولی مایل به خنک نگهداری کنید. روی شعله ملایم قرار دهید تا نیمی دیگر کم شود باز هم از صافی پارچهای ریز بگذرانید و مجددا جوشیدن را ادامه دهید تا غلیظ شود. اگر میخواهید شیرینتر شود هنگام آخرین جوشش مقداری شکر یا عسل به آن اضافه کرده و پس از قوام آمدن در جای خنک نگهداری کنید. مقدار مصرف آن در هر روز 2 الی 3 قاشق غذاخوری است که در یک استکان یا لیوان آب حل کرده میل کنید.
شربت فواکه ضد صرع
ضد تشنج بوده و برای صرع کودکان نافع است.
عرقیات:
گلگاوزبان، پرسیاوشان، اسطوخودوس، بسفاویج، افتیمون، بهارنارنج، نعناع از هرکدام یک شیشه.
آبمیوهها:
سیب، به، انگور سیاه، ازگیل، آلو قطره طلا کاملا رسیده، شیره توت، شیره انگور از هرکدام 250 گرم.
ص: 41
طرز تهیه:
آبمیوهها و عرقیات را 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشانید، سپس مقداری عسل و یا شکر و یا قند به اندازهای که شیرین شود وارد کرده و 10 دقیقه دیگر بجوشانید.
نصف قاشق چایخوری زعفران سائیده اضافه و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری کنید. روزانه بین 1 تا 3 استکان میل کنید.
شربت فواکه ضد صرع کودکان
7 شیشه گلاب، نصف شیشه عرق نعناع.
525 گرم قرقات، 1750 گرم آب سیب.
گلاب را داغ کرده تا به حد جوش برسد قرقات را اضافه کنید و در ظرف لعابی، استیل و یا پیرکس ریخته و درب آن را کاملا ببندید، 24 ساعت بعد عصارهکشی کرده و تفاله آن را دور بریزید. آب سیب و عرقیات را مخلوط کرده و به مدت 10 دقیقه بجوشانید. نبات یا عسل را وارد کنید و 10 دقیقه دیگر بجوشانید، سپس نصف قاشق چایخوری زعفران اضافه و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. در یخچال نگهداری کرده.
روزی 3 بار هربار یک قاشق چایخوری تا مرباخوری به کودک بخورانید. با رعایت نسبت، مواد اولیه را میتوانید به میزان دلخواه کاهش دهید تا از فاسد شدن شربت در اثر طول مدت نگهداری جلوگیری شود.